Özel Güvenlik Kimlik Kartını Takmak Zorunda mı? 5188 m.12 Görünür Kart Kuralı 2026
5188 Sayılı Kanun m.12 Özel Güvenlik Kimlik Kartını Nasıl Düzenler?
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 12. maddesi, özel güvenlik görevlisinin kimlik kartını görev sırasında nasıl taşıyacağını ve kimlik kartının yetki kullanımındaki önemini açık biçimde düzenler. Kimlik kartı valilikçe verilir ve kart üzerinde görevlinin silahlı veya silahsız olduğu belirtilir. Görevli bu kartı görev alanı ve görev süresi içinde herkes tarafından görülebilecek şekilde yakasına takmak zorundadır.
Kimlik kartı yalnız personel tanıtım kartı değildir. Kanun, kartın varlığını m.7’deki özel güvenlik yetkilerinin kullanılmasının koşullarından biri haline getirir. Üzerinde kimlik kartı bulunmayan özel güvenlik görevlilerinin Kanun’un 7. maddesinde sayılan yetkileri kullanamayacağı m.12’de açıkça yazılıdır.
Bu düzenleme, özel güvenlik hizmetinin şeffaflığı bakımından önemlidir. Güvenlik kontrolüne tabi tutulan kişi, kendisine müdahale eden kişinin gerçekten özel güvenlik görevlisi olup olmadığını, görevli sıfatını ve silahlı-silahsız statüsünü görünür karttan anlayabilmelidir.
Özel Güvenlik Kimlik Kartı Nasıl Taşınmalıdır?
Kanunun kullandığı ifade nettir: kimlik kartı, görev alanı ve süresi içerisinde herkes tarafından görülebilecek şekilde yakaya takılır. Kartın cebin içinde, cüzdanda, çantada veya yalnızca gerektiğinde çıkarılacak biçimde taşınması m.12’deki görünürlük şartını karşılamaz.
Kimlik kartının üzerinde fotoğraf, görevli bilgileri ve silahlı-silahsız statüsü bulunur. Görevlinin üniforması veya çalıştığı şirketin logosu, resmi özel güvenlik kimlik kartının yerini tutmaz. Şirket tarafından verilen personel kartı da 5188 m.12 kapsamındaki valilikçe düzenlenen kimlik kartının alternatifi değildir.
Sivil kıyafetle görev yapılmasına izin verilen durumlarda da kimlik kartı kuralı ortadan kalkmaz. Kanun m.13, özel güvenlik personelinin kural olarak görev alanı içinde ve görev süresince üniforma giymesini öngörür; özel güvenlik komisyonu gerekli gördüğü hallerde sivil kıyafetle göreve izin verebilir. Ancak m.12’deki kimlik kartını görünür taşıma şartı ayrıca uygulanır.
Kimlik Kartı Üzerinde Olmayan Özel Güvenlik Yetki Kullanabilir mi?
Hayır. 5188 m.12’nin en önemli hükmü budur: üzerinde kimlik kartı bulunmayan özel güvenlik görevlileri m.7’de sayılan yetkileri kullanamaz. Bu nedenle kimlik kartı olmadan yapılan kimlik sorma, güvenlik kontrolü, özel güvenlik sıfatıyla yakalama, emanete alma veya zor kullanma işlemleri hukuki açıdan ciddi sorun doğurur.
Örneğin görev alanındaki giriş noktasında çalışan kişi üniforma giyse bile resmi özel güvenlik kimlik kartı üzerinde değilse, m.7/a’daki özel güvenlik yetkisini kullanma koşulu eksiktir. İşverenin vardiya listesinde adının bulunması veya güvenlik şirketinde sigortalı olması bu eksikliği gidermez.
Bununla birlikte herkesin sahip olduğu genel haklar ayrı değerlendirilir. Bir kişi suçüstü halinde CMK m.90’daki herkes tarafından yapılabilecek yakalama koşullarına göre hareket edebilir. Ancak bu işlem özel güvenlik kartı olmaksızın 5188’den doğan özel yetki kullanımı sayılmaz.
Kimlik Kartında Silahlı veya Silahsız İbaresi Neden Önemli?
5188 m.12, özel güvenlik görevlisine verilen kimlik kartında görevlilerin silahlı ya da silahsız olduklarının belirtilmesini zorunlu kılar. Bu ibare görevlinin hangi statüde çalışma iznine sahip olduğunu gösterir. Silahsız kart sahibi kişinin işveren talimatıyla silahlı görev yapması mümkün değildir.
Silahlı görev için ayrıca 5188 m.8’deki yer ve faaliyet sınırlamaları uygulanır. Eğitim ve öğretim kurumları, sağlık tesisleri, talih oyunları işletmeleri ve içkili yerlerde silahlı özel güvenlik görevlisi çalıştırılamaz. Özel toplantı, spor müsabakası ve sahne gösterileri gibi etkinliklerde de silahlı görev yapılamaz.
Bu nedenle kimlik kartındaki “silahlı” ibaresi, her yerde silah taşınabileceği anlamına gelmez. Silah taşıma ve görev alanı için m.8 ve m.9’daki kurallar ayrıca sağlanmalıdır. Ayrıntı için özel güvenlik silah taşıma yetkisi rehberimize bakabilirsiniz.
Vatandaş Özel Güvenliğin Kimliğini Görmek İsteyebilir mi?
Kanun zaten kartın herkes tarafından görülebilecek şekilde taşınmasını zorunlu kıldığından, güvenlik işlemine tabi tutulan kişinin görevlinin özel güvenlik kimliğini görebilmesi normal ve kanunun öngördüğü bir durumdur. Görevlinin kartı gizlemesi veya kart üzerinde değilken özel güvenlik yetkisi kullanması m.12 ile bağdaşmaz.
Bu, vatandaşın görevlinin kimlik kartını elinden alabileceği, fotoğrafını çekebileceği veya karttaki kişisel verileri yayabileceği anlamına gelmez. Görünür taşıma yükümlülüğünün amacı görevlinin sıfatının tanınmasıdır. Kişisel verilerin gereksiz şekilde kaydedilmesi ve yayılması ayrıca 6698 sayılı KVKK ve kişilik hakları bakımından değerlendirilir.
Görevli hakkında şikâyet yapılması gerekiyorsa olayın yeri, saati, şirket veya kurum bilgisi, karttan görülebilen görevli bilgileri ve varsa vardiya/kamera kayıtlarıyla başvuru yapılması delil açısından daha sağlıklıdır.
Özel Güvenlik Kimlik Kartı Kaybolursa Ne Olur?
Kimlik kartı kaybolduğunda veya çalındığında görevlinin durumu işverene ve ilgili idari birime derhal bildirmesi gerekir. Kartın yenilenmesine ilişkin işlemler EGM/valilik özel güvenlik birimlerinin güncel başvuru usulüne göre yürütülür. Kart kayıpken görevlinin m.7 yetkilerini kart varmış gibi kullanması m.12’deki açık kuralla bağdaşmaz.
Kaybolan kartın üçüncü kişilerce kullanılma riski bulunduğundan bildirim geciktirilmemelidir. Kartın kayıp/çalıntı durumu resmi kayda geçirilmeli ve yenileme süreci tamamlanmalıdır. İşveren de personeli kart olmadan özel güvenlik yetkisi kullanacağı bir pozisyonda görevlendirmemelidir.
İşten Ayrılan Özel Güvenlik İçin İşveren Bildirim Yapmak Zorunda mı?
5188 m.12, özel güvenlik görevlisinin herhangi bir nedenle görevinden ayrılması halinde işverenin ayrılışı on beş gün içinde valiliğe bildirmesini düzenler. Bu bildirim, özel güvenlik personel hareketlerinin idari sistemde güncel tutulmasını sağlar.
İşten ayrılma, kişinin özel güvenlik kimlik kartının hukuki statüsü ve başka bir yerde yeniden istihdamı bakımından ayrıca değerlendirilir. Çalışma izni şartları devam ediyor olsa dahi yeni işverenin kendi mevzuat bildirimlerini ve personel görevlendirme işlemlerini zamanında yapması gerekir.
İşverenin bildirim yükümlülüğünü yerine getirmemesi 5188 sayılı Kanun’un idari yaptırım hükümleri kapsamında sonuç doğurabilir. Bu nedenle insan kaynakları ve özel güvenlik sorumlularının işe giriş-çıkış bildirimlerini SGK işlemlerinden bağımsız olarak 5188 mevzuatı bakımından da takip etmesi gerekir.
Başkasının Özel Güvenlik Kimlik Kartını Kullanmak Yasak mı?
Özel güvenlik kimlik kartı kişiye özeldir ve başkasına kullandırılamaz. Başkasının kimlik kartıyla görev yapmak, özel güvenlik yetkilerinin yetkisiz kişi tarafından kullanılması sonucunu doğurur ve 5188 sayılı Kanun’un yaptırım hükümleri bakımından ağır sonuçlara yol açar.
İşverenin kartı henüz çıkmamış veya kartı geçersiz hale gelmiş kişiyi başka bir personelin kartıyla görevlendirmesi de hukuka aykırıdır. Özel güvenlik hizmetinde kimliğin ve yetkinin kişisel olması nedeniyle vardiya açığını gidermek için kart devri veya ödünç kart uygulaması yapılamaz.
Sahte veya başkasına ait kart kullanımı, somut olayda Türk Ceza Kanunu’nun belge suçları veya başka suç tipleri bakımından da ayrıca incelenebilir. Olayın niteliği genel kolluğa ve valilik özel güvenlik birimlerine bildirilmelidir.
Kimlik Kartı Uyuşmazlığında Hangi Deliller Önemli?
Görevlinin olay anında kart taşıyıp taşımadığı kamera görüntüleri, olay tutanakları, vardiya çizelgeleri, tanık beyanları ve güvenlik noktası kayıtlarıyla belirlenebilir. Kartın geçerlilik süresi, silahlı-silahsız statüsü ve kimlik numarası ise idari kayıtlardan kontrol edilebilir.
Bir müdahalenin hukuka uygunluğu tartışılıyorsa yalnız kartın varlığı yeterli değildir. Görev alanı, görev süresi ve m.7’deki özel yetkinin somut olayda şartlarının oluşup oluşmadığı da incelenmelidir. Kart, yetki kullanımının zorunlu koşuludur fakat sınırsız yetki belgesi değildir.
Kimlik sorma yetkisinin sınırları için özel güvenlik kimlik sorma, görev alanı için özel güvenlik görev alanı rehberlerimize bakabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Özel güvenlik kimlik kartını boynunda veya yakasında taşımak zorunda mı?
5188 m.12 kartın görev alanı ve süresinde herkes tarafından görülebilecek şekilde yakaya takılmasını zorunlu kılar.
Kartı cebinde olan özel güvenlik yetki kullanabilir mi?
Kanundaki görünür taşıma şartı karşılanmaz. Ayrıca üzerinde kimlik kartı bulunmayan görevlilerin m.7 yetkilerini kullanamayacağı açıkça düzenlenmiştir.
Üniforma kimlik kartı yerine geçer mi?
Hayır. Üniforma veya şirket personel kartı valilikçe verilen özel güvenlik kimlik kartının yerine geçmez.
Kimlik kartında silahlı yazması zorunlu mu?
5188 m.12 kartta görevlinin silahlı veya silahsız olduğunun belirtilmesini zorunlu kılar.
Silahsız kart sahibi silahlı görev yapabilir mi?
Hayır. Görevlinin kart statüsü ve silahlı görev şartları uygun olmalıdır.
Kart kaybolursa görev yapılabilir mi?
Kayıp kart derhal bildirilip yenilenmelidir. Kart olmadan m.7’deki özel güvenlik yetkileri kullanılamaz.
İşten ayrılma valiliğe kaç günde bildirilir?
5188 m.12’ye göre işveren ayrılışı on beş gün içinde valiliğe bildirir.
Vatandaş özel güvenliğin kartını görebilir mi?
Kanunun amacı zaten kartın herkesçe görülebilir olmasıdır. Kartı gizlemek m.12’deki yükümlülükle bağdaşmaz.
Başkasının özel güvenlik kartını kullanmak yasak mı?
Evet. Kart kişiye özeldir; başkasına kullandırılamaz ve başkasının kartıyla özel güvenlik yetkisi kullanılamaz.
Kartı olmayan görevliyi nereye şikâyet edebilirim?
Valilik özel güvenlik birimine ve olayın niteliğine göre genel kolluğa başvuru yapılabilir.
Sonuç
Özel güvenlik kimlik kartı, 5188 m.12 gereği görev alanı ve görev süresi içinde görünür biçimde taşınmalıdır. Kartı üzerinde olmayan görevli m.7’de sayılan özel güvenlik yetkilerini kullanamaz. Kart, görevlinin silahlı veya silahsız statüsünü de gösterir. İşveren, görevden ayrılan özel güvenlik personelini on beş gün içinde valiliğe bildirmek zorundadır. Bu kurallar özel güvenlik yetkisinin kimin tarafından ve hangi sıfatla kullanıldığının açık olmasını sağlar.
Resmî kaynak: EGM – Özel Güvenlik Mevzuatı
Hukuki konu hakkında iletişim
İlk iletişimde konuyu, bulunduğunuz ülke veya ili ve varsa tebliğ ya da son işlem tarihini kısaca belirtebilirsiniz. T.C. kimlik numarası, sağlık verisi veya kişisel belge göndermeyiniz. Mesajlaşma tek başına hukuki görüş veya avukatlık ilişkisi oluşturmaz.
BAKIRCI & KESKİN HUKUK BÜROSU sitesinden daha fazla şey keşfedin
Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.
